Het onbekende Egypte

Nog een wereldwonder…

Dat er altijd wel wat valt te leren voor de onderzoekende mens, bleek ook nu weer in Egypte. In de talrijke souvenirwinkeltjes staan behalve beeldjes van piramides ook vaak beeldjes van een ander wereldwonder: de Taj Mahal.

Dat vraagt natuurlijk om een zoektocht naar de harde feiten over de relatie tussen Egypte en dit schitterende grafmonument. Waar kun je het onderzoek beter beginnen dan direct bij de bron: een van de verkopers van deze authentieke kunstnijverheid?

Terwijl ik naar het plastic relikwie wijs, vraag ik hem wat het is. Vol trots antwoordt de man: Taj Mahal! Op mijn vraag waar dat gebouw staat in Egypte, zegt hij zonder aarzeling: ‘Yes in Egypt’. Ik vraag: ‘In Caro?’ En dan blijkt doorvragen de oplossing te brengen. Met een vriendelijke en zelfverzekerde blik verklaart de man: ‘Yes in Caro sir!’

Als ik, na de man te bedanken, met een stalen gezicht de winkel verlaat, zegt Corine lachend dat ik de winkeliers niet zo moet pesten. Wat nou pesten? Ik probeer mij te verdiepen in de kunst, cultuur en historie van mijn gastland.

Reizen is zooooo leerzaam.

Harold Makaske 10 november 20061419 - Hoofdstuk: 4. Reizen