Niets zo veranderlijk als de mens

stemmen deel 2...

Was ik eergisteren vrij zeker van mijn switch naar de Liberaal Democratische Partij, nu ben ik daar weer vanaf. Ik heb die partij twee dagen geleden een e-mail gestuurd met daarin een paar opmerkingen over taalfouten op hun site. Tot op heden is er geen reactie gekomen en zijn ook de fouten niet aangepast. Hoewel het natuurlijk om de inhoud gaat, schept dat bij mij niet veel vertrouwen. Het gedachtengoed spreekt mij nog steeds aan, maar ik weet te weinig van de partij om erop te gaan stemmen. Een kleine partij zou heel alert moeten reageren naar mensen die zeggen achter ze te staan.

Een andere reden om alsnog te switchen is het slotdebat van gisteren op televisie. De linkse oppositie en de ChristenUnie waren duidelijk beter dan Rutte en Balkenende. Natuurlijk is het makkelijker om vanuit de oppositie commentaar te leveren, maar op de terreinen van armoede, zorg en de normen en waarden hadden de coalitiepartijen bijzonder weinig steekhoudende argumenten.

Balkenende was bovendien bijzonder zwak in zijn reactie op de vraag welke coalitie hij wil. "We moeten eerst de kiezers laten spreken, daarna gaan we onderhandelen." Het echte CDA staat dus pas op na de verkiezingen. Als kiezer heb je geen idee waar je feitelijk op stemt. Dat is pure machtspolitiek en dat verafschuw ik.

Bos van de PvdA doet feitelijk hetzelfde, maar van hem weet je in ieder geval dat hij een ander beleid voorstaat dan van het kabinet Balkenende-Zalm. In die zin geeft hij meer duidelijkheid.

Voor mij was Rouvoet van de ChristenUnie de winnaar van het debat. De wijze waarop hij op basis van keiharde feiten debatteert, is fenomenaal. Toch ga ik niet op hem stemmen want ik ben het principieel met hem oneens op tal van zaken waar hij de religie laat spreken.

Vandaag stem ik op Femke Halsema. Wel hoop ik dat GroenLinks voldoende stemmen krijgt om een paleisrevolutie te voorkomen. Ik stem bewust op het radicale-realisme van Halsema. Mijn stem op GroenLinks betekent niet dat ik achter de geitenwollen-PSP-ideeŽn sta. Die neem ik er de komende periode echter maar voor lief bij.

© Harold Makaske 22 november 20061211 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten