De omgekeerde wereld van Wikipedia

Kopieer een tekst en claim het copyright...

In 1996 publiceerde ik deze tekst over de uitgeverij NENASU van Anton Mussert in het blad Boekenpost. Hetzelfde artikel is iets later ook overgenomen in Documentatie van de Documentatiegroep 40-45 en verscheen in 1998 op mijn cd-rom "De bibliografie van de NSB".

Tot mijn verbazing zie ik vandaag dat het artikel zo goed als letterlijk (inclusief de illustraties die destijds op mijn site geschiedenis.com stonden) is overgenomen in de online encyclopedie waar gebruikers zelf informatie kunnen toevoegen en/of schrappen: Wikipedia*). Omdat het opnemen van een compleet artikel en dan ook nog eens zonder naamsvermelding een inbreuk is op mijn auteursrechten, schrap ik daar het artikel met als reden dat het copyright van die tekst bij mij ligt.

Krijg ik net dit mailtje van de redactie van Wikipedia...

Reactie: Hallo,
op uw website staat een tekst die van wikipedia.nl afkomstig lijkt te zijn: http://www.makaske.nl/weblog/index.php?itemid=451

Dit is alleen toegestaan met bronvermelding. Meer informatie vind u op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Artikel_uit_Wikipedia_overnemen

Mvg, Sander


--------------------------------------------------

Ja, ja... over geschiedsvervalsing gesproken...

Ik heb Sander dit teruggemaild:

--------------------------------------------------

Beste Sander,

Ik bén de bron van dat artikel. Dit artikel heb ik in 1996 geschreven voor
het blad Boekenpost. Het is later overgenomen door de Documentatiegroep
40-45 in hun blad Documentatie.

Een deel van de illustraties komen van mijn oude site (www.geschiedenis.com)
en stonden in zowel Boekenpost als Documentatie.

Willem Huberts weet heel goed dat ik de auteur ben en ik ben verbaasd dat
hij geen contact met mij heeft gezocht en mij toestemming heeft gevraagd
voor publicatie in de Wikipedia.

Dus laten we de zaken alstublieft niet omdraaien!

Bij deze het formele verzoek om het artikel uit de Wikipedia te schrappen anders zie ik mij genoodzaakt stappen te ondernemen wegens inbreuk op mijn auteursrechten.

Met vriendelijke groet,
Harold Makaske


--------------------------------------------------

[update]
De schrijver overtiepert Willem Huberts heeft gereageerd. Hij wil geen discussie over het auteursrecht.

--------------------------------------------------

Ik heb de melding over de auteursrechtenschending van het lemma verwijderd. Op de website van Makaske staat nl. de aanmaakdatum van zijn tekst: 29 augustus 2005. Het lemma Nenasu heb ik eerder (18 augustus 2005, zie de geschiedenis) aangemaakt. Mijn bronnen zijn allemaal onder het artikel vermeld. Misschien is het raadzaam in het vervolg eerst te onderzoeken, alvorens er vragen over het auteursrecht worden gesteld. Daarbij komt natuurlijk steevast het punt naar voren, dat iedere publicatie over willekeurig welk onderwerp altijd voortborduurt op hetgeen voorgaande publicaties naar buiten hebben gebracht. Iedereen staat 'op elkaars schouders', zoals dat wel 's wordt genoemd. Met groet,--Willem Huberts 16 mrt 2007 14:43 (CET)

--------------------------------------------------

Een andere lezer vindt het niet zo geloofwaardig en schrijft:


--------------------------------------------------

Dit gaat wel iets verder dan op elkaars schouder staan. Bij de bronnen noem je zelf Makaske. Dat hij ons dan overneemt ligt niet voor de hand lijkt mij. Peter boelens 16 mrt 2007 16:00 (CET)

--------------------------------------------------

Inderdaad Peter heel goed gezien, maar Huberts verwijst naar mijn bibliografie en niet naar het artikel in Boekenpost.

Daarom heb ik maar even de feiten op een rijtje gezet op Wikipedia.

--------------------------------------------------

Beste Willem,

Jij weet heel goed dat ik dit artikel al veel eerder in Boekenpost heb gepubliceerd. Daarover heb ik destijds met je gesproken bij je thuis. Een deel van de illustraties heb je van www.geschiedenis.com of van de cd-rom gehaald of gescand uit Boekenpost. Het is verbazingwekkend dat je zo´n selectief geheugen hebt.

En natuurlijk staat iedereen ´op elkaars schouders´, maar het is niet de bedoeling elkaar te verpletteren. Je kunt toch niet volstaan met een algemene bronvermelding (tussen vier andere bronnen) als blijkt dat het overgrote deel van ´jouw´ artikel letterlijk hetzelfde is. De eerste versie kwam bijna letterlijk overeen met mijn tekst. Jij hebt als één van de eersten de 'Bibliografie van de NSB' bij mij besteld en kunt dus niet ontkennen dat je die tekst niet kent.

Weet heel goed: al is de leugen nog zo snel Internet achterhaalt haar wel!

Groet, Harold Makaske


--------------------------------------------------

De schrijver overtiepert van van mijn verhaal op de wikipedia, Willem Huberts, heeft zelfs de Schrijversster ontvangen wegens "zijn vele uitstekende bijdragen op het gebied van de nationaal socialistische letterkunde." Zeg Willem... doet jij die ster eens heel snel deze kant op komen!*) Het artikel is ondertussen geschrapt uit de Wikipedia en wat rest is de zeer interessante discussie met Huberts over zijn schendingen van mijn copyright.

© Harold Makaske 16 maart 2007 - Hoofdstuk: 9. Geschiedenis