Wat ben ik toch stil

en positief...

“Ben je met vakantie?”, werd mij gisteren gevraagd. “Je schrijft geen columns meer.” Tja… ik ben een weekje in Hong Kong geweest en dan is Epe heel ver weg en vooral ook bijzonder klein. Hoewel… echt klein? Sta ik midden in Hong Kong op een van de drukste straten in de avondspits bij het stoplicht om over te steken, staat Epenaar en oprichter van de Liberale Burger Partij Eric Garritsen ineens naast mij. De wereld is klein!

Als je zo´n mega stad met alleen maar wolkenkrabbers hebt bezocht dan duurt het wel even voordat je de verhoudingen van het Veluwse dorp weer in de gaten hebt. Dus hield ik wijselijk – en geheel tegen mijn natuur – even mijn mond.

Voor Het Veluws Nieuws maak ik momenteel een kleine serie over één jaar college van B en W. In de afgelopen week was ik op stap met de wethouders Joop van Nuijs, Jan Berkhoff en René de Vries. Met hen bezocht ik naar een locatie waar het goed gaat en een waar ze zorgen over hebben. Als je dan op stap bent dan spreek je over allerlei beleidsterreinen en eigenlijk ben ik wel optimistisch over een aantal zaken die de heren gaan aanpakken. Van Nuijs komt eind dit jaar met een visie op culturele erfgoed binnen Epe. Dat moet een basis worden waaraan de gemeente initiatieven van burgers en bedrijven kan toetsen. Als je een vastgesteld beleid hebt, kun je als gemeente makkelijker nee zeggen tegen beeldverpestende bouwplannen. Hoewel het natuurlijk jaren te laat komt, is het een goed initiatief van het college.

Gisteren hoorde ik van Berkhoff dat hij met de gemeenten in de omgeving in overleg is om de verrommeling van het landschap aan te pakken. Burgers en ondernemers zouden vaak met hetzelfde gemak hun rommel, gereedschap, werktuigen en andere landschapsontsierende zaken een beetje kunnen ordenen, zodat de omgeving er een stuk mooier uit blijft zien. Zo houd je het landschap aantrekkelijk voor de bewoners en recreanten. Dat is heel belangrijk voor een gemeente waar toerisme een grote rol speelt. En De Vries sprak mij bij op het terrein van de aanpak van hangjongeren en het komende beleid om jongeren die af dreigen te glijden tijdig op te vangen. Door veel actiever op te treden, houdt je de jongeren binnen de maatschappij en kan de overlast worden beperkt.

Bij de redactie van Het Veluws Nieuws vertelde over deze positieve initiatieven van het college, waarop een van de redacteuren riep dat ik niet teveel met die wethouders moet optrekken. “Je wordt veel te aardig voor ze, dat is slecht voor je columns.”

Ach, misschien is dat wel zo, maar het was zulk mooi weer en de vogeltjes fluiten. Dan mag je toch ook wel eens positief zijn? Het is makkelijk om alleen maar kritiek te hebben. Er gaan ook echt wel dingen goed bij de gemeente. Maar ja… ondertussen is het weer omgeslagen en is het opnieuw koud en guur. Arme wethouder Frouke van Dam, die moet morgen met mij op stap...

© Harold Makaske 3 april 20071458 - Hoofdstuk: 10. Epe