Brandweer: geen open vuur in de natuur

Persbericht van de Gemeente Epe...

Brandweer Apeldoorn/ Epe adviseert geen open vuur in natuurgebieden

Vanwege de aanhoudende periode van droogte, gecombineerd met hoge temperaturen, is het dringende advies van de brandweer Apeldoorn/ Epe voorzichtig te zijn met open vuur in natuurgebieden. Dit advies geldt met name voor campings, bewoners en recreanten in de bosrijke gebieden van de gemeente Apeldoorn en de gemeente Epe.

Voorbeelden van open vuur zijn vuurkorven, terrashaarden en barbecues op basis van vaste brandstoffen zoals houtskool en briketten. Voor barbecues op basis van elektriciteit en gas geldt het advies dat deze op een vaste ondergrond staan met een afstand van minimaal twee meter ten opzichte van brandbare begroeiing.
Het risico van open vuur is dat er grote kans is op zogenoemd vliegvuur; vonken die kunnen overspatten met alle gevolgen van dien.

De beide gemeenten volgt hiermee het advies op van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze heeft het signaal ‘code droog’ uitgeven. Dit houdt ondermeer in dat een aantal preventieve maatregelen zijn ingevoerd om natuurbranden te bestrijden. Zo wordt er frequent met vliegtuigen boven de Veluwe gevlogen om eventuele branden snel op te sporen en wordt bij een brandmeldingen in een natuurgebied met meerdere brandweervoertuigen uitgerukt.

Toevoeging
Wat mij betreft wordt het advies direct omgezet in een volledig verbod. Vuur en een droog bos gaat niet samen. Overigens geldt dat wat mij betreft ook voor roken in het bos.

Harold Makaske 4 juli 20062244 - Hoofdstuk: 10. Epe