De doorzichtige timing van Verdonk

inzake de Schipholbrand...

Vandaag kreeg opnieuw het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aandacht. Nu was het NOVA/Den Haag Vandaag dat aandacht besteedde aan de conclusie van Pieter van Vollenhoven en zijn collega’s.

Het is duidelijk alles wat zo’n beetje mis kon gaan, is misgegaan. In Den Haag gonst het van de geruchten van Donner en Dekker gaan aftreden. Ik moet dat nog zien. Dat zou vlak voor de verkiezingen een enorme dreun voor zowel CDA als VVD zijn.

En Verdonk dan? In het programma Pauw en Witteman stelde de mediageile pastor Bodar de goede vraag aan Wouter Bos of er wellicht geen verband bestond tussen het verlenen van een verblijfsvergunning aan de assielzoekers en illegalen die de brand hadden meegemaakt en de conclusies uit dit rapport.

Wouter Bos wilde daar niet op reageren. Die relatie is uiteraard evident. Verdonk blijft even buiten schot door die strakke actie van vorige week. Wouter Bos hoeft niet zo voorzichtig te zijn. De kiezers weten echt wel dat zij dit conceptrapport al had gezien en met deze ‘daadkracht’ haar stoep schoon probeert te vegen. Nee Rita... wij zijn jouw uitspraak van de dag na de brand nog niet vergeten: “alle betrokkenen hebben adequaat gehandeld!” Ja, ja... dat blijkt nu. Als Dekker en Donner vertrekken, hoort Rita Daadkracht ook haar biezen te pakken. Ook haar departement is volledig verantwoordelijk voor het opsluiten van deze mensen in een krakkemikkige inrichting met dito personeelsbeleid en procedures.

In het rapport krijgt ook de gemeente Haarlemmermeer een forse veeg uit de pan. Zonder twijfel zal dat terecht zijn, maar ik wil wel n kanttekening plaatsen. Was het niet deze gemeente die het complex gesloten wilde houden, maar onder loodzware druk van Justitie door de knien moest omdat anders een rechtszaak en sancties uit Den Haag zouden volgen? Laten we hopen dat dit rapport de arrogantie van de Haagse departementen en politici breekt. Dan heeft het wellicht toch nog iets opgeleverd.

Bron:

Harold Makaske 4 september 20061489 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten