De grote Rita Verdonk Show

deeltje zoveel...

Verdonk wil een commissie die de consequenties van de voorkeurstemmen gaat onderzoeken. Dit is feitelijk niets meer dan een 'elegante', maar oh zo doorzichtige, manier om het leiderschap op te eisen. In haar verklaring zegt ze dat haar kiezers hebben gekozen voor 'de koers Verdonk'. Dat is opmerkelijk, want voor de verkiezingen verklaarden zowel Rutte als Verdonk keer op keer dat er geen koersverschil bestaat. In een normale partij ligt de koers bovendien vast in het verkiezingsprogramma. Maar ja... bij Rita blijkbaar niet.

De VVD moet korte metten maken met dit voorstel. Het instellen van zo'n commissie betekent dat Mark Rutte gaat bungelen. Het lijkt mij onvoorstelbaar dat het Hoofdbestuur, Rutte en de fractie deze oproep kunnen honoreren. Dan kunnen ze beter direct het partijleiderschap overdragen aan Verdonk. Ik ben dan ook benieuwd naar de reacties uit het Hoofdbestuur en de fractie.

EgoRita is op oorlogspad en donderdag mag ze in de Kamer verschijnen in een debat over een generaal pardon voor oude asielzoekers. Een kamermeerderheid is voor. Ik verwacht echter niet dat ze zal buigen. Dat laat haar tot in de hemel gestegen ego niet toe. Dan wordt het echter wel interessant, want de Kamer kan haar wegsturen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een demissionaire minister alsnog moet aftreden. Onder andere minster van Justitie Hirsch Ballin en minister van Binnenlandse Zaken Van Thijn (de PvdA-er die tijdens zijn ministerschap van Binnenlandse Zaken als ex-burgemeester van Amsterdam een brief aan zichzelf de minister van Binnenlandse Zaken schreef, waarin hij uitlegde dat hijzelf de ex-burgemeester van Amsterdam heel goed had gehandeld, zodat hijzelf de minister van Binnenlandse Zaken niet zou hoeven op te treden tegen zichzelf die ex-burgemeester) gingen haar voor.

Ontwikkelingen kunnen heel snel gaan in Den Haag. Wordt vervolgd...

Update
De fractie is uitvergaderd en de slechts denkbare oplossing is uit de bus gekomen. Mark lijkt optisch te hebben gewonnen, maar Rita blijft hem in de nek hijgen. Hoewel Verdonk zich volgens Rutte volledig bij zijn leiderschap zou hebben neergelegd en haar commissie er niet komt, verklaart ze zelf voor de camera dat de commissie die de verkiezingen evalueert ook het leiderschap en de voorkeurstemmen gaat meenemen. Het blijkt moeilijk te zijn voor de selfmade toekomstige vice-premier grossier in moties van wantrouwen om haar zoveelste nederlaag toe te geven. Het blijft maar rommelen. In Nova spreekt Wiegel zijn twijfels uit of de discussie over het leiderschap nu is beŽindigd.

Kortom... wordt wederom vervolgd!

© Harold Makaske 28 november 20061366 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten