Hattem wil aanpak kinderarbeid

waar blijft beleid in Epe?

Schreef ik een aantal maanden geleden al een paar keer over het colporteren met een dubieuze straatkrant door en met kinderen. Tot mijn verbazing werd dat verhaal opgepakt door het CDA in Hattem. Ik werd vrij snel na publiceren van dat artikel gebeld met de vraag of ze onderstaande foto zouden mogen gebruiken in een notitie aan de gemeenteraad om aandacht te vragen voor dit probleem. Ook in Hattem wordt namelijk regelmatig door dezelfde groep uit het Oostblok gecolporteerd.Vandaag blijkt die actie zinvol te zijn geweest want burgemeester Zoon van Hattem gaat actie ondernemen om deze praktijken te stoppen. Omroep Gelderland brengt het volgende bericht:

HATTEM - Burgemeester Zoon van Hattem heeft de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld om de problemen met jonge straatverkopers aan te pakken.

In Hattem en een aantal omliggende gemeenten worden de laatste tijd regelmatig minderjarige verkopers van Oost-Europese afkomst gesignaleerd. Burgemeester Zoon maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling.

In de brief vraagt hij de kinderbescherming om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn om deze vorm van kinderarbeid aan banden te leggen.


Mijn vraag is waarom de gemeente Epe helemaal niets van zich laat horen? Een raadslid van de PvdA vertelde mij net na het verschijnen van dit artikel dat hij er aandacht aan zou gaan besteden. Tot op heden komt er wat dit betreft geen teken van leven uit het gemeentehuis. En dat terwijl er regelmatig vrouwen met kinderen met de dubieuze krant op de stoep bij Albert Heijn, de Aldi en C1000 staan. Ik vind het zeer ernstig dat dit niet keihard wordt aangepakt. In Nederland horen kinderen op school en niet op straat te leuren met kranten. Als die ouders menen dat hun kinderen geen onderwijs nodig hebben, is dat een vrije keuze, maar dan wel in het land van herkomst. Dan moet de overheid de verblijfs- en werkvergunning intrekken en tot uitzetting overgaan. Dit hoort niet thuis in de beschaafde maatschappij.

Eerdere artikelen over dit onderwerp:
Kinderarbeid in Epe?

Kinderarbeid in het nieuws

Harold Makaske 14 december 20071245 - Hoofdstuk: 10. Epe